TRIPȘII - DĂUNĂTORI MAJORI AI CULTURILOR ÎN SPAȚIILE PROTEJATE
Tripșii sunt o specie de dăunători mici, cu o lungime de maxim 19 mm, extrem de periculoși pentru culturile noastre. Fiind greu de observat cu ochiul liber până în punctul maturității, sunt extrem de problematici în culturile de legume din România, afectându-le de la un an la altut într-o măsură din ce în ce mai mare.
Acești dăunători pot apărea atât în culturile din spații protejate și anume solarii sau sere, cât și în culturile din câmp.
TRIPSUL CALIFORNIAN ÎN CULTURILE DIN SPAȚII PROTEJATE Una din cele mai întâlnite și periculoase specii de tripși este tripsul californian sau Frankliniella Occidentalis. Această specie are o lungime între 0,9 mm (mascul) și 1,2-1,9 mm (femela). Avându culori variabile în funcție de sezon (de la galbui deschis la brun) sau în funcție de statutul ecloziunii (de la transparent la gălbui) În spațiile protejate, această specie se înmulțește pe tot parcursul anului, prin depunerea ouălor în țesuturile florilor, a frunzelor și a fructelor, afectând major culturi precum cele de legume, pomi fructiferi, arbuști sau flori. De asemenea, în spațiile protejate tripsul californian poate avea până la 15 generații pe parcursul unui an.
MODUL DE DĂUNARE AL CULTURILOR Plantele sunt afectate extrem în momentul atacului tripșilor. Aceștia înțeapă și sug seva florilor, a frunzelor dar și a fructelor culturilor. Primele semne ale atacului, sunt petele de culoare crem, albicioasă sau gălbuie pe frunzele sau fructele plantelor. Plantele atacate vor avea o creștere diminuată dar și decolorarea frunzelor și a fructelor. În aceeași situație pot apărea și deformarea florilor, a frunzelor sau a fructelor, avortarea gururilor florali sau necroza. De asemenea, atacul tripșilor afectează și compromite recolta de bulbi, aceștia devenind sensibili și la atacul diferitelor ciuperci.
COMBATEREA CHIMICĂ EFICIENTĂ A TRIPSULUI CALIFORNIAN Aplicarea tratamentelor cu pesticide, din stadiul de răsad până la sfârșitul culturii. Trebuie menționat că acest dăunător, are o capacitate mare de dezvoltare a rezistenței în contactul repetat cu soluțiile pesticide, așadar trebuie să ținem cont de factori importanți în alegerea tratamentului precum suprafața cultivată, tipul culturii, ultimele tratamente aplicate, masa foliară sau gradul de infestare al acestora. Tratamentele trebuie efectuate sub atenta îndrumare a unui specialist pentru a obține rezultatele dorite pe tot parcusul acestui proces.
Specialiștii Agronor sunt aici pentru a vă ajuta în combaterea tuturor inamicilor apăruți în culturile dumneavoastră pentru a putea avea culturi bogate ți sănătoase pe tot parcursul anului!
0 comentarii